8 ian. 2013

Cum, ar trebui, sa ne rugam?

  Asa cum am spus, intr-un alt articol, a fi crestin inseamna a trai in Hristos. Deci, daca alegem sa fim crestini, sa-L urmam pe invatatorul nostru Iisus Hristos. Probabil, si noi in ziua de astazi, ne intrebam, cum ar trebui sa ne inchinam la Dumnezeu? Totusi sunt si multi care sustin ca se inchina lui Dumnezeu, dar ceea ce fac ei, prin aceasta inchinare a lor, nu corespunde cu modul de inchinare a apostolilor.
    Pentru a intelege cum i-a invatat Iisus, pe apostoli, sa se roage si cum se rugau acestia sa citim cateva pasaje Biblice.
    1)  Apostolul Petru scrie la 1 Petru 3:12 " Caci ochii Domnului sunt peste cei neprihaniti, si urechile Lui iau aminte la rugaciunile lor. Dar fata Domnului este impotriva celor ce fac raul. "
    2)   Profetul Isaia inspirat de Dumnezeu a scris in Isaia 1:15,16 "Cand va intindeti mainile, imi intorc ochii de la voi; si oricat de mult va-ti ruga, n-ascult: caci mainile va sunt pline de sange! Spalati-va deci si curatiti-va! Luati dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-ati facut! Incetati sa mai faceti raul! "
    3)   Apostolul Ioan scrie la 1 Ioan 5:14  "Indrazneala, pe care o avem la El, este ca, daca cerem ceva dupa voia lui, ne asculta." Pentru a intelege mai bine la cine se referea apostolul Ioan sa citim la 1 Ioan 3:21 "Prea iubitilor, daca nu ne osandeste inima noastra, avem indrazneala la Dumnezeu."
    4)    In Ioan 16:23,24  din a doua parte a versetului 23 Iisus le spune apostolilor: " Adevarat, adevarat, va spun ca, orice veti cere de la Tatal, in numele Meu , va va da. Pana acum n-ati cerut nimic in Numele Meu: cereti , si veti capata, pentru ca bucuria voastra sa fie deplina."
     5)   Matei 6:5-8 "Cand va rugati, sa nu fiti ca fatarnicii, carora le place sa se roage stind in picioare in sinagogi si la colturile ulitelor, pentru ca sa fie vazuti de oameni. Adevarat va spun ca si-au luat rasplata. Ci tu, cand te rogi, intra in odaita ta, incuie-ti usa, si roaga-te Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati. Cand va rugati, nu bolborositi aceleasi vorbe, ca paganii, carora li se pare ca, daca spun o multime de vorbe, vor fi ascultati. Sa nu va asemanati cu ei; caci Tatal vostru stie de ce aveti trebuinta, mai inainte ca sa-I cereti voi.
    6)   Apostolul Iacov ne spune alt lucru important, in Iacov 1:6-8 " Dar s-o ceara cu credinta, fara sa se indoiasca deloc: pentruca cine se indoieste, seamana cu valul marii, tulburat si impins de vant incoace si-n colo. Un astfel de om sa nu se astepte sa primeasca ceva de la Domnul, caci este un om nehotarat si nestatornic in toate caile sale. "
          Sa facem o recapitulare si sa vedem cum i-a invatat Iisus pe apostoli sa se roage.
  1) Apostolul Petru ne spune ca Dumnezeu asculta rugaciunile oamenilor drepti.
  2) Dumnezeu prin proorocul Isaia ne spune ca nu asculta rugaciunile celor nedrepti decat dupa ce-si vor schimba conduita.
  3) Apostolul Ioan ne spune ca ceea ce cerem, prin rugaciune, trebuie sa fie in armonie cu vointa lui Dumnezeu.
  4) Iisus le spune apostolilor ca rugaciunile trebuie sa fie adresate lui Dumnezeu prin numele lui Iisus.
  5) Rugaciunea trebuie sa fie facuta in taina, si sa nu folosim aceleasi cuvinte non-stop. Iisus a dat apostolilor sai rugaciunea "Tatal Nostru" doar ca model, nu pentru a fi rostita la nesfarsit. Rugaciunile noastre trebuie sa fie spuse din inima, rugaciuni simple, folosind cuvintele noastre, nu niste rugaciuni citite dintr-o carte.
  6) Ultimul lucru si la fel de important ca celelante, poate chiar mai important: trebuie sa avem credinta.

2 comentarii:

  1. Un articol corect , dar neincheiat corespunzator . Fiindca, principala conditie , dupa ce am respectat toate indicatiile, ca sa primim ceea ce cerem este aceea ceruta de Isus : si orice veti cere in Numele Meu, voi face, pentru ca Tatal sa fie proslavit in Fiul. (Ioan.14:13)
    Daca veti cere ceva in Numele Meu, voi face. (Ioan.14:14)
    Nimeni altul nu asculta(cu interes ) si nu poate indeplini cererile noastre
    Dupa ce a terminat zidirea Templului din Ierusalim, Solomon s-a rugat "Cand strainul, care nu este din poporul Tau, Israel, va veni dintr-o tara departata, pentru Numele Tau, caci se va sti ca Numele Tau este mare, mana Ta este tare si bratul Tau este intins, cand va veni sa se roage in Casa aceasta, -
    asculta-l din ceruri, din locul locuintei Tale, si da strainului aceluia tot ce-Ti va cere, pentru ca toate popoarele pamantului sa cunoasca Numele Tau, sa se teama de Tine, ca si poporul Tau, Israel, si sa stie ca Numele Tau este chemat peste Casa aceasta pe care am zidit-o eu! (1Reg.8:43) Dumnezeu sa asculte " din ceruri " fiindca " Cel Preainalt nu locuieste in locasuri facute de maini omenesti, cum zice prorocul: (Fapt.7:48)"
    Dar El a coborat, la implinirea vremii, intr-un Templu cu inima de carne , care sa simta cu omul si pentru el, si-a pus NUMELE PERSONAL IN EMANUEL si din acest Locas sfant asculta astazi rugaciunile noastre si face ceea ce-i cerem

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru mine, toate cele sase puncte sunt la fel de importante. Ordinea in care le-am scris este aleatorie, asa mi-au venit, asa le-am scris. Fiecare om are dreptul de a alege ce este bun si ce este rau, pentru el. Dar sa nu uitam ca vom da socoteala in fata Lui Dumnezeu. Eu nu vreau ca cititorii sa creada ceea ce spun eu. Eu vreau ca fiecare cititor sa studieze Biblia si sa creada, ceea ce cred ei, ca este bine pentru ei. Eu nu vreau sa fac oamenii sa pacatuiasca. In MATEI 18:7 Iisus le-a spus apostolilor: " Vai de lume, din pricina prilejurilor de pacatuire! Fiindca nu se poate sa nu vina prilejuri de pacatuire; dar vai de omul acela prin care vine prilejul de pacatuire!"

    RăspundețiȘtergere